תזריע שם

22-04-09

מישל בן שושן

 

 

תזריע שם

 

 

 

1 ה"רביעי" כולל ומחבר את כולם-(רט)

 

 

"שאת או ספחת או בהרת, נגע צרעת הוא"

"נגע צרעת" הוא לא סוג של צרעת אלה כולל את שלושת הנגעים.

  • כמו שגלות אדום כוללת את שלושת הגלויות הקודמות.
  • יש באדם שלושה מימדים: נפש, גוף ושכל. ה"צלם אלוהים" שבו הוא הכוח לחבר יחד את כל המרכיבים הסותרים שיש באדם!
  • כמו כן, שלושת העברות החמורות ביותר (ש"ד,ג"ע, ע"ז) מתכללים לתוך העבירה של לשון הרע! כי לשון הרע מחבר את כל המרכיבים שבאדם לרעה! יש חיבורים מוצלחים וחיבורים לרע!
  • האבות יצרו בזהות הישראלית מידות שדרכם ניתן לטפל או למנוע שלושת העבירות החמורות. אבל במשה, יש את הכוח לחבר את כל עם ישראל.
  • כמו כן החגים, כל אחד נותן הזדמנות לאדם להתמודד מול שלושת הבעיות. אבל השבת עוזר לאדם לאסוף את כל הכוחות ביחד ולטפל בחיבור עצמו!
  • בשבת יש "ענג" על ידי אכילה ודיבור. מול עבירת הלשון הרע, מול ה"נגע" צרעת.
  • ניתן ללמוד מהטבלה הבאה, גם ההקבלות במאונך וגם ההקבלות במאונך!

 

צרעת גלויות החלקים המרכיבים

את האדם

שמות

האדם

העבירות

החמורות ביותר

אבות חגים
שאת בבל (רוח)-נפש גבר שפיכות דמים יעקב סכת
ספחת מדי (נפש)-גוף אנוש גילוי עריות אברהם פסח
בהרת יוון (נשמה)-שכל איש עבודה זרה יצחק שבועות
נגע צרעת אדום

מחבר

צלם

מחבר

אדם

מחבר

לשון הרע

מחבר

משה

מחבר

שבת

עונג

 

 

 

 

 

 

 

 

2   קרבנות היולדת(ריד)

 

יש שני קרבנות שהיולדת חייבת להביא:

  1. כבש אחד לעולה: נגד חטא חווה שחטאה בתאווה, ברצון להידמות לאלוהים, חטא במחשבה. והוא הכי חמור , לכן הוא יותר "יקר"(כבש).
  2. ותור או יונה לחטאת: על חטא המעשה עצמו של האכילה ושהאכלת אדם.

לא להשיק מזה שללידת זה חטא, אלא ההריון, הלידה , מבליטה את החלק הבהמתי של האדם. החלק הזה מופנה אל חטא עץ הדעת כמיטוס קביעת  האדם כיצור מורכב מצד "אידיאלי" (האדם לפני החטא- כולו שקוף- כולו אור..) וחלק בהמתי, שיכול לחטוא, בעל תאוות בהמתיות, עם יצר הרע… כך שהוא חייב לחיות עם שני המרכיבים בלי לעזוב אף אחד מהם.

התזכורת של חטא עץ הדעת והחיוב ל"כפר" על ה"חטא" הקדמון הזה, מזכיר לאדם שאין לו לשקוע בחלק השני, החלק הבהמתי שלו אלה לשאוף גם לחלק הרוחני, ה"אידיאלי" שבו.

 

 

 

3   טומאת היולדת והמצורע (ריז-רכג)

 

עניין הטומאה:

  • יש איזון בין כוחות הקדושה לכוחות הטומאה בעולם. מהרגע שכוחות הקדושה מסתלקים, כוחות הטומאה תופסים את מקומם, שואבים עוד יותר כוח מהמקום הזה שהיתה בו קדושה.
  • אפשר להסביר כך את מצוות הקבורה: אחרי הסתלקות הנשמה, כוחות הטומאה נאחזים בגופה וצריך לקבור אותה מהר כדי שלא יתפשטו כוחות הטומאה. ( בנסיון להבינן זאת, נראה לי שאחרי המוות, גופה מונחת מול בני אדם אחרים, איננה יכולה להתגונן יותר נגד קטרוגים או טענות או השמצות או כל ראייה פוגעת. ואולי זה בדיוק מקור "הטומאה" שמשתלטת בה: טומאת ראיית האדם האחר את הגופה בחסרונה).
  • כך אפשר גם כן להסביר את העניין של חורבן בית המקדש: הרי הדבר החמור ביותר היתה הסתלקות השכינה מבית המקדש. אלה שאחרי ההסתלקות של הקדושה, היה מסוכן להשאיר את האבנים והעצים האלה על תילם , בידי, "כוחות הטומאה". לכן, ה' העדיף שבית המקדש ייהרס לגמרי, ולא ישאבו ממנו כוחות הרע!
  • הטומאה היא באה בזמן של הירידה ממצב של קדושה עליונה . הירידה הזו היא גם מסוכנת וגם קשה כי צריכים להיות ערים למצב החדש הזה ולהתכונן למצב החדש של החוסר.

 

הצרעת:

כאן מדובר על הסתלקות קדושה מהאדם: או על ידי דיבור מעוות, שמוריד מהאדם את הזכות להיקרא "אדם" בעל כושר דיבור. או על ידי ירידה דומה של אדם מאוד מיוחד רוחנית שאיבד מעלתו לרגע. הצרעת באה כדי להזהיר אותו על הירידה הזאת, כדי לעזור לו לחזור למצבו העליון הקודם. רק לאנשים מאוד חשובים לפני הבורא ניתנת אזהרה זו. כמו למרים..

 

 

טומאת המצורע:

  • באה בגלל הירידה ממעלתו
  • היא באה גם כן בגלל שהלשון הרע, בעזרת כוחו המחבר את כוחות הרע (ראה המאמר הראשון לעיל) לשאוב לתוך גוף האדם כוחות הטומאה.

 

היולדת:

במשך ההיריון והלידה, האישה נשמרת במיוחד על ידי הקדוש ברוך הוא. כמו שאומרת הגמרא, שלוש מפתחות נמצאות בידי ה' ובניהם, הלידה.

הירידה ממצב שבו ה' בעצמו שומר על האישה  מכל מני קטרוגים (ראה מטה), למצב רגיל, הירידה הזו היא סיבת הטומאה. או כהתראה לאישה על צורך לא לשכוח את החלק הרוחני שיש בה מלבד הכוח הבהמתי שבלט בעת ההיריון והלידה.

הקטרוגים האפשריים במשך ההיריון והלידה, באים מצד חטא עץ הדעת. נכון שההיריון בא בעקבות תאווה מינית, יצר הרע, ובכל זאת, ה' מכשיר את הצד הזה לגמרי. הוא אחראי על הצד הזה. ה' שם תחת חסותו את העניין הזה של צד הבהמתי שבאדם. הוא יצר אותו כזה. ואם מקשרים את החלק הזה שבאדם לחטא עץ הדעת, אז נכון, יש צעד של "כפרה" שנדרש מהאדם.

 

 

 

למה קדמה לפרשת היולדת , תורת הבהמות האסורות?

ולמה בכלל לקרוא לרשימת הבהמות האסורות למאכל ליהודי "תורת הבהמה"? ולמה לקרוא לדיני היולדת "תורת האדם"?

 

פשוט כי כשהאדם איננו זוכה יותר להיקרא "אדם", כשהוא מאבד את צורת האדם שבו, את הצלם האלוהי שבו, אז הוא חוזר להיות שווה לבהמה.

ענייני הטומאה של היולדת, באו להזכיר את החלק של הצלם האלוהי שבאדם!. אחרי שחווה אירוע שהבליט את הצד הבהמתי שלו.

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.