בע"ה כח אייר התשעו
מישל בן שושן
יום ירושלים
ירושלים מחולקת-מחוברת
היום אנו חווים פולמוס רציני על חלוקת ירושלים. כשפוליטיקאי מדבר על ירושלים הוא מיד מציין מה עמדתו לגבי "חלוקת " העיר. אנו כבר לא מדברים על "ירושלים הבנויה" או על "בירת ישראל לנצח" אלא על "ירושלים המאוחדת". כמה בחירות אחרונות עמדו על ההאשמה שהשני רצה "לחלק את ירושלים".
האם המחלוקות האלה חדשות או יש להם היסטוריה ישנה?
ברצוני להראות שהמהות של ירושלים תמיד היתה בדילמה של "חלוקה- מחוברת". הפולמוס משנה תוכן, שחקנים, זמנים ותוצאות. אבל נראה לי שלא לחינם תמיד השאלה הזו נשאלת בכל דור ודור כמעט!
- ירו-שלם
מלכי צדק, בספר בראשית, קרא לעיר "שלם". אברהם שמוכן להילחם עבור הצדק, קורא לה "ירו" או , "ה' יראה". אה= ו בגימטרייה. כך ש"יראה" יכול להצטמצם ל"ירו".
אברהם קורא למקום הזה כך, מיד אחרי עקידת יצחק. אחרי שהוא מבין שיש להוסיף את מידת היראה, מידת הדין לעולמו שהיה עד אז מלא אך ורק בחסד.
אם כן, יש שתי תפיסות מנוגדות:
מלכי צדק שחי באשליית השלום, השלמות, שהמלכות מגיעה למי שהוא עושה צדק. הוא לא יוצא למלחמה אבל מצדד במי שכן יוצא למלחמה . הוא פציפיסט, בעד השלום בכל מחיר.
אברהם, כן יוצא למלחמה כדי להציל את לוט. הוא מסכן עצמו. אברהם מכיר שיש ללכלך את הידיים. שהעולם איננו מלא שלום ושלווה. חייבת להיות גם מידה היראה והדין.לא הכל חסד.
העיר הזאת תיקרא "ירושלם" כאילו יש בה את שתי הבחינות יחד!!
- ירושלים
האות יוד , שהתווספה מאוחר יותר בכתובים, בין הלמד והמם הסופית, מסמלת את הדואליות. כמו מספריים, ידיים, אפנים. כאילו לא היה מספיק ברור במילה ירושלם שיש כבר דואליות, הוסיפו עוד סימן של דואליות.
- העיר של איזו שבט?
לכתחילה, העיר הזאת נמצאת בגבול בין השטח של שבט בנימין ושבט יהודה. ערי קטנטונת שנמצא בגבול, זה מאוד נדיר. במיוחד כש החשיבות שלה מתגלית רק אחרי החלוקה של הארץ לגבולות עבור השבטים. הגבול עובר אפילו באמצע, באזור המזבח בבית המקדש!
הערי נבחרה למרות שאין אף נהר שעובר דרכה. כשאין מים, לא מייסדים ערי!
העיר הזו, תהיה במך הזמן אפילו עיר שאיננה שייכת לאף שבט כי היא שייכת לכל השבטים יחד. כלומר, היא כאילו מחוץ לחלוקה!
שוב מוצאים אנו בה גם סימן של "מעל למחלוקות" וגם "עיר המחלוקת" כי היא מתחלקת בין שבט בנימין ויהודה.
- עיר דוד
למה דוד לא בחר בחברון, העיר שבה מלך 7שנים, עיר האבות, כבירת ממלכתו? זה מאוד מפתיע. דוד רצה לאחד את העם סביבו . העם תמיד היה מפולג ומיד אחרי מלכות שלמה הפילוגים התבטאו בחריפות יתרה.
אם כן, דוד בחר בעיר הזו, כנראה, כי יש בה פוטנציאל של חיבור בין כל חלקי העם.
-
כעיר שחוברה לה יחדיו
במזמור קכב בתהילים, המזמור על ירושלים, כתוב שהיא "חוברה לה יחדיו" סימן שהיא היתה מחולקת!! האם מדובר בין עיר דוד, הר ציון, הר המורייה? יש כמה פרשנויות למילים האלה
- עיר בנויה בצורה כזו שאין מקום פנוי בתוכה כאילו כל הבתים מחוברות.
- ב. עיר שמחברת בין כל חלקי העם: "ששם עלו שבטים שבטי יה" האות "ש" בהתחלה, אומרת את הסיבה של החיבור: היא מחוברת ככי כל השבטים עולים אליה. חיבור בשבטים גורמים לה להיות אחת!
- ג. עיר שכל ישראל "חברים" בה. מתוך תקנה הלכתית, היו יהודים "חברים" ויהודים "עמי הארץ". הראשונים היו מקפידים על דיני טומאה וטהרה והשניים פחות. כך שהחברים לא אכלו אצל עמי הארץ. אבל התקנה אמרה שבחגי ישראל, כשכולם עולים לרגל לירושלים, כולם נחשבים כ"חברים" אין יותר עמי הארץ. אז העיר הזאת מסוגלת להפוך עמי הארץ לחברים! כאילו יותר חשוב שכולם יתאחדו בה מאשר נאכל פחות כשר!
- ד. עיר שמחברת בין "ירושלים של מעלה" האידיאל, החלום. ו"ירושלים של מטה", המציאות.
- ה. לסיכום, המזמור, אפילו אם הוא לא נכתב על ידי דוד המלך (שהרי מדובר בו על בית המקדש "בית אלוהינו" ובתקופת דוד עדיין לא נבנה המקדש), הוא נתכתב לפני חורבן הבית השני. ייתכן שאפילו בתקופות ישנות בעבר, הערי היתה או מחולקת ואחדו אותה או שהיא סמלה אחדות וחלוקה.
העובדה שקוראים לעיר הזו בתואר של חיבור אומרת דרשני!
- התודעה הבינלאומית
במשך אלפי שנים, כל הדתות נלחמו זו בזו כדי לכבוש את ירושלים. היא הפכה לעיר המבוקשת ביותר מבחינה דתית. אפילו אם אסלם מחשיב אותה כעיר השלישית המקודשת ולא הראשונה, התודעה היום בעולם הערבי סמנה את ירושלים כמוקד כל ההתלהבות הדתית והלאומית.
היום, גם הנצרות (שאבדה את חשיבותה הדתית בתודעה הכללית) אינה מרפה להדגיש את השייכות שלה לירושלים. הרבה פתרונות לשלום במזרח התיכון מבוססים על הפיכת ירושלים לעיר בנלאומית. או לחלוקתה מחדש בין שלושת הדתות. אלפיים שנים, ירושלים נשארה חרבה ורק כשהעם היהודי חוזר אליה, מתעוררות השתייכויות מכל צד. לכל מדינה יש נכסים בירושלים וכל אחד טוען איזו שהיא שייכות לעיר הזאת.
רק העם היהודי איחד אותה ומאפשר חופש דת בה.
מצד שני, היא הפכה ל"לב הסכסוך".
יש, לדעתי לשים לב למילים האלה.
הצורה בה ירושלים תיראה , חשובה לכל עמי הארץ!!
היא באמת הערי שמחברת את כולם ומפלגת את כולם!!
- הרובעים
גם מבחינה גיאוגרפית, ירושלים המחוברת על ידי חומותיה, מפולגת ל "רובעים" של כל איחד שייך לעדה דתית אחרת. אפילו הספרדים והאשכנזים רבו בה והתפלגו בה.
המילה "רובע" שנולד בחלוקת העיר לארבע, הפך למילה בינלאומית עבור כל חלק מכל עיר בעולם (QUARTIER- QUARTER)!!
לסיכום
היום, כשמסתובבים בירושלים, קל מאוד להבחין בין שתי ערים נפרדות: הערי הערבית שהכל כתוב בה בערבית וגרים בה רק ערבים והעיר היהודית. אין חומה מפרידה אבל כולם מרגישים בחומה הוירטואלית.
למרות זאת, מסיבות ביטחונית (אם ניתן להם כוח פוליטי בה יהיו יותר התקפות על החלק השני של העיר)
או מסיבות אידיאולוגיות (ירושלים היא שלנו מאז ומתמיד והאוכלוסייה הערבית גדלה בה רק לאחרונה מסיבות אסטרטגית של האומה הערבית)
או מסיבות דתיות (ירושלים היא מקום המפגש בין האלוהים לאבות האומה, בתורה ובנביאיםובכתובים) הוא המקום שבחר האלוהים לשכן שמו שם.
מכל הסיבות האלה, יש רצון עז לשמור על אחדותה של העיר ועל ריבונות ישראלית עליה.
נראה לי, שירושלים היא סימן לאחדות העם היוהדי.
אם כל העם יחבור יחד, אז היא תהיה אחת.
אם העם יתפלג, וככל שהוא יתפלג יותר, היא תהיה יותר מחולקת.
ואת זאת, ניתן להבין מהפסוק:
"כעיר שחוברה לה יחדיו ששם עלו שבטים, שבטי יה עדות לישראל"
היא מחוברת ככל שהשבטים עולים בה באחדות.
והיא העדות של כוח האחדות שיש בעם היהודי.
מחולקת או אחידה? זה תלוי ביחס של עם ישראל אליה!!