בע"ה כה סיוון התשע"ד
מישל בן שושן
קרח לעד2
"אתם תישאו את עוון המקדש"
במה המקדש חטא?
"אתם תישאו את עוון כהונתכם"
במה אהרון ובניו חטאו בזה שהם כוהנים?
נראה לי שהפסוקים האלה , שמתחילים את החצי השני של הפרשה שלנו (חלק פרשת "מתנות כהונה") בא כתשובה לחלק הראשון של הפרשה (פרשת קרח ועונשו):
לכל אדם במעמד גבוה, יש פיתוי להשתמש במעמד הזה כדי לשלוט, להפעיל כוח, להעליב את האדם שמתחתיו. היחס המתוח בין הכהן והלוי, רק בא להמחיש הבעייתיות שבכל יחסי אנוש:
הלוי אמור לשרת את הכהן. הכהן יכול להשתמש במעמדה הזאת כדי להעליב את הלוי או לשעבד אותו. הלוי יכול אפילו להרגיש אי נוחות רק מעצם המעמד השונה, אפילו אם הכהן לא הפעיל שום כוח.
בכל "כהונה" יש סכנת ניצול המעמד. לכל "כהונה" יש עוון. או פוטנציאל של עוון. ורק הפוטנציאל מהווה כבר "עוון", כלומר על בעל המעמד לדאוג , רק מעצם המעמד שלו, לעשות פעולות, לקחת אמצעי זהירות והרגעה, כדי לנטרל את סכנת הניצול של העליונות! על הכהן לדאוג על זכויות הלוי!! אי אפשר לפעול בהעלם עין ולהגיד שהלוי (כסמל למי שיש מעמד פחות) צריך לדאוג לזכויותיו, או שהוא לא צריך להיעלב…אלא בעל המעמד( כאן הכהן) חייב לדאוג לבעיה הזאת
ב"מעמדים", אני מתכוון לכל סוגי המעמדים. בין שהם קבועים, בין שהם מזדמנים.
אפילו בין איש לאשתו, בין הורה לבנו, בין אדם שעומד בתור קדימה כלפי מי שעומד אחורה. בין אדם שעומד לצאת מחניה באוטו לבין מי שמחכה למקום בסבלנות. בין מורה לתלמיד, בין שוטר לאזרח, בין עני לעשיר (ולהיפך!)….
זו דאגה מוסרית ממדרגה ראשונה כי היא ביסוד רוב העיוותים שהחברה יכולה לחלות מהם. רוב הזמן, האלימות נולדת מבעיה של ניצול מעמד או איום לניצול מעמד כזה!
טענות קורח אמנם נפסלו. אבל, קיים יסוד באפשרות שטענות כאלה יהיו נכונות. לכן, נראה לי, המיסוד של המעמדות והטלת אחריות על המעמד ה"כביכול עליון" פותחת את פרשת "מתנות כהונה" בסדרה שלנו.